Aanlegtips voor gebakken bestrating
Als u voor de bestrating van uw terras, binnenplaats, tuinpad, erf of oprit het liefst een authentieke look wilt, zijn gebakken klinkers een voor de hand liggende keuze. Het leggen ervan kan echter nog veel voeten in de aarde hebben. Kunt u bij gebakken bestrating aanleggen wel wat tips gebruiken? Dan voorzien wij u in dit artikel van de nodige adviezen en informatie.
Zorg voor een goede ondergrond
Het verzakken van gebakken klinkerbestrating is een veelvoorkomend probleem. Daarom moet de fundering sterk en van goede kwaliteit zijn. Meestal worden hiervoor dan ook twee lagen gebruikt. De onderste laag bestaat uit gebroken puin of grove steenslag en de bovenste uit ophoogzand. De dikte van de beide lagen is afhankelijk van de toepassing. Zo zijn voor een oprit een onderlaag van 30 cm en een straatlaag van 5-10 cm vereist, terwijl een looppad volstaat met twee lagen van 15 cm.
Afwatering bij gebakken straatklinkers
Wat u niet wilt, is dat er water op uw terras blijft staan. Het vermindert uw buitenplezier, bevordert de algengroei en laat eenmaal verdampt ook veel vuil achter. Een van de belangrijkste aanlegtips is daarom dat gebakken bestrating naar de zijkanten toe iets moet aflopen, zodat regenwater weg kan stromen. Dit zogeheten afschot dient 1 cm per meter straatklinkers te zijn. Let er daarbij wel op dat de bestrating aan de randen hoger ligt dan uw tuin of borders. Als aanvullende afwateringsmaatregel is het verstandig om voor de bovenste laag van de ondergrond grof zand te gebruiken.
Voorbereidende aanlegtips voor gebakken bestrating
Voorafgaand aan het leggen geeft u de hoogte en het kader aan door paaltjes en hoogtestenen te plaatsen. De paaltjes komen buiten het bestratingsoppervlak te staan. Op elk van de paaltjes markeert u met behulp van een waterpas de hoogte waarop u de klinkers wilt plaatsen. Tussen de paaltjes spant u vervolgens een touwtje. De hoogtestenen zet u binnen de ontstane afbakening.
Kantopsluiting aanbrengen
Om de bestrating op zijn plaats te houden, legt u langs de randen opsluitbanden neer. Zorg ervoor dat deze evenwijdig lopen aan de tussen de paaltjes gespannen touwtjes. Voor een goede drainage dient de kantopsluiting 1-2 cm lager te liggen dan de klinkers. Welke breedte en hoogte de opsluitbanden moeten hebben, is afhankelijk van of u een voetpad, terras of oprit aanlegt. Zwaar belaste bestratingen vragen namelijk om een robuustere kantopsluiting.
Kleurpatronen creëren met gebakken bestrating
Zit u niet te wachten op een saai ogend eindresultaat wanneer u klinkers gaat leggen? Met de volgende tips voor gebakken bestrating aanleggen heeft u het zelf in de hand. Voor een afwisselend kleurenspel kunt u bijvoorbeeld het best stenen uit verschillende pakketten gebruiken en deze door elkaar leggen. Een tweede tip hierbij is om de straatklinkers per pakket steeds van boven naar beneden en diagonaal te pakken.
Schoonhouden klinkers bij aankloppen
Bij het aankloppen van gebakken klinkers met een rubber hamer ontstaan gemakkelijk zwarte vlekken op de stenen. Dit voorkomt u door voor het aankloppen een hamer met een lichtgekleurde rubberen kop te gebruiken. Zo houdt u de bestrating tijdens het leggen zo mooi en schoon mogelijk.
Gebakken bestrating aanleggen: tips voor hakgereedschap
Als u aan het bestraten bent, dient u soms gebakken klinkers op maat te maken. Dit doet u met behulp van een haakse slijper, tafelzaag of stenenknipper. Laat daarbij geen slijpsel op de stenen terechtkomen, want dit is moeilijk te verwijderen.
Neem contact op voor meer aanlegtips voor gebakken bestrating