Onderhoud van gebakken bestrating
Als u een bestrating heeft aangelegd of laten aanleggen, wilt u die natuurlijk in een zo goed mogelijke staat houden. Het schoonmaken van uw terras, oprit of tuinpad is dan onvermijdelijk. Hoe vaak dit moet gebeuren is afhankelijk van de gebruikte klinkers of tegels. Zo bent u bij gebakken bestrating wat onderhoud betreft bijvoorbeeld niet al te veel tijd kwijt. Helemaal onderhoudsvrij is het ook niet. We vertellen u daarom graag wat meer over het reinigen van gebakken klinkers. Neem contact met ons op via 0320 – 219170 of info@onlinetuinwarenhuis.nl.
Gebakken bestrating onderhouden door te vegen
Het schoonhouden van bestrating begint met het regelmatig vegen ervan. Hiervoor gebruikt u het best een vrij harde bezem en warm water met een allesreiniger. Bij het onderhoud van gebakken bestrating door middel van vegen maakt u uw oprit of terras vrij van bladeren en vuil. Als u dat te lang laat liggen, ontstaan er namelijk vlekken die zich moeilijker laten verwijderen. Na het vegen spoelt u de boel goed na met een tuinslang.
Hogedrukreiniger bij gebakken bestrating onderhoud
Het lijkt misschien een goed idee om bij het schoonmaken van bestrating een hogedrukspuit in te zetten. Inderdaad is het zo dat u gebakken klinkers hiermee snel reinigt. Tegelijkertijd kan de kleur hierdoor vervagen en ontstaat ook eenvoudig schade. De waterstraal kan namelijk de toplaag van de bestrating aantasten, die daardoor bovendien poreuzer en minder glad wordt. Dat geeft vuilresten de kans om zich aan het oppervlak te hechten.
Een bijkomend nadeel is dat een hogedrukreiniger het zand tussen de voegen vandaan spuit. Dit heeft een negatief effect op de stabiliteit van de bestrating en bevordert bovendien de groei van onkruid tussen de klinkers.
Groene aanslag van gebakken bestrating verwijderen
Tuinbestratingen kunnen na verloop van tijd te maken krijgen met groene aanslag. Deze aanslag wordt veroorzaakt door algen, die groeien in een vochtige omgeving. Een slechte afwatering is dan ook vaak de oorzaak van groene aanslag op klinkers. De algen groeien vooral op de plekken waar weinig zon komt en regenplassen langer blijven staan.
Als u bij het onderhoud van gebakken bestrating groene aanslag wilt verwijderen, zijn een harde bezem, heet water en een schoonmaakmiddel vaak al voldoende. Zolang de drainage van uw terras of oprit te wensen overlaat, groeien de algen op den duur weer aan.
Speciale producten om aanslag te verwijderen
Voor het bestrijden van hardnekkige aanslag zijn speciale producten verkrijgbaar. Mosverwijderaars en aanslagreinigers kunt u kopen in een tuincentrum of bouwmarkt en ook in bepaalde supermarkten.
Wilt u een dergelijk professioneel schoonmaakproduct gebruiken bij gebakken bestrating onderhoud? Probeer het dan eerst uit op enkele klinkers die niet al te zeer in het zicht liggen. Zo controleert u of de aanslagverwijderaar geen negatief effect heeft op de toplaag.
Bij korstmossen en zware vervuiling door groene aanslag is een stoomapparaat eveneens een goede oplossing. De hitte laat de wortels afsterven, waarna u de mossen gemakkelijk wegveegt.
Middelen om te vermijden bij onderhoud van gebakken bestrating
Anders dan u misschien verwacht zijn sommige meer algemene huis-, tuin- en keukenproducten ongeschikt voor het schoonmaken van een terras, tuinpad of oprit. Producten die u beter vermijdt, zijn bijvoorbeeld chloor, bleek, keukenzout en zuren.
Deze middelen tasten eenvoudig de coating of kleur van uw gebakken klinkers aan en veroorzaken uitgebeten of witte plekken. Daarnaast zijn bloemen, planten, struiken en bomen niet goed bestand tegen dit soort sterke reinigingsproducten. Neem contact op bij vragen over het onderhoud van gebakken bestrating.